A FUEN tiltakozik a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás tervezett elsorvasztása ellen

- Pressemitteilungen

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN aggodalommal figyeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem tervezett egyesítésére irányuló fejleményeket.Véleményünk szerint az intézményegyesítés eddigi lépései megfelelő előkészítés nélkül, és a MOGYE magyar tanárainak és diákjainak a döntéshozatalból való teljes kizárásával, érdekeinek semmibe vételével történtek.

 

Meggyőződésünk, hogy az Orvosi Egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás megmaradása és fejlesztése elsődleges fontosságú, a magyar nyelvű kar létrehozása pedig törvényi kötelezettség. A MOGYE vezetőségének a magyart kar létrehozásában tapasztalt elutasító magatartása arra enged következtetni, hogy mostani célja a magyar nyelvű oktatás súlyának további csökkentése. Ez ellen a terv ellen a leghatározottabban tiltakozunk. A kisebbségi jogok egyik európai alapelve, tételesen az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezménye világosan mondja ki, hogy megszerzett jog nem csökkenthető és nem vonható vissza. A MOGYE magyar nyelvű oktatásának tervezett elsorvasztása, színvonalának csökkentése a romániai magyarságot fosztaná meg egyik kiemelkedő magyar nyelvű oktatási intézményétől.

 

A FUEN a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó minden döntés ellen minden nemzetközi fórumon a leghatározottabban tiltakozni fog. A kisebbségi jogok tekintetében Románia amúgy is megtépázott tekintélyét az újabb MOGYE-ügy tovább csökkenti.

 

Vincze Loránt,

a FUEN elnöke

2018. április 24.


{$keyTopicsTitle}

  • Politische Partizipation
  • Grundrechte
  • Sprachenvielfalt
  • Solidarität mit den Roma
  • Europäische Bürgerinitiative
  • Europäisches Netzwerk
  • Forum Europäischer Minderheiten / Haus der Minderheiten

Flickr

Mehr Fotos bei Flickr